Windows-XPNa dertien jaar komt er een einde aan Microsofts populaire besturingssysteem Windows XP. Om bij deze gebeurtenis stil te staan heeft Webwereld-journalist Jasper Bakker een condoleancepagina opgezet waar gebruikers hun lof en frustraties kwijtkunnen over XP.

Op dit moment hebben pas enkele tientallen gebruikers hun spijtbetuiging achtergelaten op het online condoleanceregister xpbedankt.nl. ‘Niets dan lof over de doden’ wordt meer dan eens gezegd, maar dat geldt niet voor Windows XP. De reacties variëren van zeer lovend, tot frustratie over het besturingssysteem.

Mijn ervaring met Windows XP? Ik was best wel enthousiast over dezer versie. Het was aanvankelijk een flinke omschakeling van Windows 98 naar XP, maar na enige tijd wist ik niet beter en was ik zelfs blij.

Tegenwoordig is het allemaal Windows 7/8/8.1. Als echte muisgebruiker mis ik sommige functionaliteiten die XP wel had. De nieuwe Metro UI is niet voor mij weggelegd. Ik ben een groot fan de het oude bureaublad: lekker overzichtelijk en duidelijk. Ik spring een gat in de lucht als de oude startknop weer terugkeert bij de volgende update. Eerst alles verkleinen om een nieuw programma te openen is niet praktisch.

Betekent dit dat ik nooit een Lumia-smartphone of tablet zal aanschaffen? Dat niet, maar de Metro UI is ontwikkeld voor touchscreens. Mensen die het leeuwendeel van hun tijd achter de laptop doorbrengen en zeer veel de muis gebruiken -zoals ik- geven de voorkeur aan het oude bureaublad en de startknop. Aangezien ik behoorlijk ben uitgekeken op Samsung en Apple schaamteloos duur is, wil ik in de toekomst best voor een Lumia-smartphone en/of tablet kiezen.

Hieronder heb ik een kleine bloemlezing opgenomen van de leukste, meest onroerende en creatiefste spijtbetuigingen.

Windows-XP-condoleance-reacties