WebcamHet internet ziet er bijzonder saai uit als iedereen z’n webcam afplakt.

Onlangs was een 18-jarige Rotterdamse hacker uitgebreid in het nieuws. Hij had namelijk software gemaakt waarmee hij op afstand de controle over webcams en microfoons van nietsvermoedende burgers kon overnemen.

Hoe deed hij dat? De hacker drong computers binnen door plaatjes en berichten te versturen naar mensen die dachten dat deze van vrienden of kennissen afkomstig waren. Eenmaal geopend installeerde de malware zich op de computer van de slachtoffers. Hierdoor kon de hacker webcams overnemen en al het beeldmateriaal binnenhalen dat de gebruikers zelf hadden gemaakt, variërend van alledaagse dingen tot pornografisch materiaal. Ongeveer 2.000 man waren het slachtoffer van deze hacker.

Plak je webcam af

Om herhaling in de toekomst te voorkomen, adviseerde landelijk officier van justitie Cybercrime, Lodewijk van Zwieten, om je webcam af te plakken als je deze niet regelmatig gebruikt en je microfoon uit te schakelen. Zo houd je zowel hackers als de inlichtingendienst buiten de deur.

Stickers

Vervolgens kwamen diverse partijen ieder met hun eigen ‘afplaksticker’ voor de webcam: van de NOS tot aan KitKat.

Maar als iedereen de webcam afplakt wordt het internet wel een hele saaie bedoeling. Op YouTube verscheen deze week een parodie op de hele kwestie. Erg goed bedacht en gemaakt, en bovenal zeer vermakelijk. Kijk en beoordeel zelf maar!